LESZ régiós találkozó

Salgótarján adott otthont a Lelkisegély Szolgálatok Szövetsége ez évi régiós szakmai találkozójának.
A rendezvényen résztvevőket Huszár Máté, alpolgármester köszöntötte, aki a társadalom jobbításáért fáradozó önkéntesek áldozatvállalását méltatta. A 27 éve alapított Salgótarjáni ügyelet szakemberei immár második alkalommal lehettek vendéglátói a három régióra osztott szervezet, Észak –magyarországi stábjainak. A mentálhigiénés feladatokat vállalók – ezen alkalmakkor – nem csak tapasztalatokat cserélnek egymással, de szakmai továbbképzésen is részt vesznek. Salgótarjánban ezúttal az öngyilkosság volt a központi téma, melynek lélektani taglalásán túl most más nézőpontból is megvizsgálhatták a jelenséget. Kiegészült ugyanis az előadás sorozat a mentősök, a rendőrség és a tűzoltóság szakembereinek előadásaival. Ezek a szervezetek más és más szakaszban találkoznak ezzel a krízis folyamattal és nem utolsó sorban dolgozóikat is speciálisan terheli. Megismerve ezeket a sajátosságokat az ügyelőknek is segít több nézőpontból vizsgálni a jelenséget. A találkozón résztvevőket a kemény munka mellett színes programokkal is várták a szervezők. Néhányan már pénteken este megérkeztek vendéglátóikhoz és részt vettek a Bányásznap és Pálinkafesztivál eseményein. Másnap pedig a Kálvári dombra kirándultak, ahol elhangzottak a konferencia zárógondolatai.

Salgótarjánban 1989 szeptember negyedikén, este hat órakor vették fel először a telefont az ügyelők. A szolgálat megszervezőinek célja az volt, hogy ne csak a kóros mentális állapotban lévők kapjanak ellátást, hanem az egészséges, de kritikus életnehézségekkel küzdőknek is legyen segítség. A salgótarjáni önkéntesek másfél éves intenzív képzés után ülhettek telefonhoz. Mivel a rendszerváltás idejében indult a szolgálat, így a nagy társadalmi és gazdasági változások miatt hamarosan eljutottak az évi ötezer hívásig és havonta négy-öt úgynevezett suicid hívással találkoztak. Ez azt jelenti, hogy a hívó már eljutott a megvalósítás küszöbéig.

A stáb ma húsz önkéntessel dolgozik, de mivel folyamatos a lemorzsolódás így folyamatos a jelentkezők képzése is. Három évvel ezelőtt a 12 órás ügyeleti idő 24 órásra bővült és helyi szervezet is kapott egy központi számot. A nemzetközi rendszerben a magyar nyelvű szolgálatot a 116 123-as számon lehet elérni. A hívások véletlenszerűen jutnak be az éppen szabad vonalakra. A salgótarjáni stábot azonban egy helyi szolgáltató is segíti. Így rendelkezésre áll a 80-310 600-as telefonszám is azoknak, akik ragaszkodnak a helyi jelenségekben jártas ügyelőkhöz. A szolgáltatás egyébként névtelen és ingyenes, – mobil telefonról is.

FacebookWhatsAppTwitterEmail